Runt omkring Stockholm finns fantastisk bra Lasersegling, på många håll. Det seglas snudd på i varje vik och vid varje skär. Här finns massor av tränings och kappseglingstillfällen. Någonstans i området så seglas det snudd på dagligen året runt, så länge det inte är is. För 2015 planerar vi för Stockholm Laser Master Trophy, en en eller tvådagarsregatta med över 50 startande båtar. Tidpunkt, sannolikt andra helgen i september.  Mer info om detta kommer senare. Nedan kan du läsa lite om Laser-segling i Stockholmsområdet och de plaster som är mest utmärkande nu.

KSSS Saltsjöbaden

Seglar på klassiska Baggensfjärden. Träning på tisdagar och torsdagar. Här finns möjligheter till kvalitativ träning med Robban Kjellén som coach 2ggr i veckan. Träningen riktar sig både mot yngre elitseglare och master-gruppen.  Normalt är vi 5-10 båtar på träningspassen så här kan man verkligen snabbt förbättra sitt Laserseglande.  Läs mer om KSSS och verksamheten på Baggen via http://www.ksss.se/Traning/Traning-i-Saltsjobaden/

Utöver träningarna finns här många regatta-tillfällen. Lördagsserien: KSSS ordnar race(3seglingar) på 3 helger under våren samt 3 helger på hösten. Normalt är vi 10-15 båtar. Första helgen i oktober arrangeras en stor regatta, KSSS-OCR med många olika klasser, däribland Laser. Här deltar oftast hela Sverigeeliten, men här finns också en speciell Masterklass så det är bara att hänga på.

Ofta samlas vi också på söndagar och kör mer spontansegling. Lätt att få kontakt med andra Laserkompisar via Facebook-gruppen ”Laser Solsidan”

MKS-Mälarhöjdens Kanot Sällskap

Seglar på Fjåset(Mälaren) mellan Mälarhöjden och Ålsten och står för breddsegling snarare än elitsatsning och Lasern är den i särklass största klassen, med verksamhet för ungdomar och Masters. Kvällskören är på onsdag kvällarna från maj till september och har under de senaste 10 åren vuxit till en av de största klubbseglingarna i Europa, kanske den största. Många gånger är det över 60 Laser på startlinjen-en vanlig onsdagkväll. Hur kul som helst. Det är gemensam start för Radialer och Standard och fältet är en härlig mix med tonåringar och upp till +65. Naturligtvis är det blandat tjejer och killar.  Under 2014 genomfördes 22 onsdag-kvällar och lockade över 100 seglare vilka tillsammans gjorde över 1000 starter.

Här arrangeras och helgkappseglingar där de största är Jungfrumönstringen i maj, Nationaldagsracet, naturligtvis på nationaldagen, Klubbmästerskap i oktober, Bastuköret i november och Luciaköret i december. Dessa seglingar ingår i prestigefyllda MKS Cup.  Du kan läsa mycket mer om MKS verksamhet på deras hemsida http://www8.idrottonline.se/MalarhojdensKS/

LJS-Lidingö Jolleseglare

Uppstartat under 2014 med ett flertal Masters och seglar på Värtan. Seglingarna är på torsdagarna och coach deltar för finslipning.

RYC-Runnmarö Yacht Club

En förening för breddsegling, mycket socialt och mycket kul. RYC ordnar diverse seglingar, men Laserseglingen växer för varje år. Vi håller till på Jerkers udde och utöver ett 10-tal båtar på klubben har klubben också 9 Lasrar för uthyrning. RYC anordnar ett antal Laser-kappseglingar som brukar samla ca. 10-20 båtar där seglingarna efterföljs av trevlig samvaro och ofta efterföljande bastu och middag. Nedan hittar du kuliga kappseglingar.

Varmbadet, mitten av april. 9 snabba seglingar med inkluderande hamburgerpaus.

Laserträning med proffstränare – någon lördag i maj/juni

Böttna Race – distanssegling i mitten av juli enligt SRS där ett antal Laserar brukar vara med.

Jerkers Jollecup – segling i klubbens Laserjollar på kortare bana

Runmarö Mini Archipelago Laser Raid – en av säsongens absoluta höjdpunkter. Raidsegling i ytterskärgården med start tidigt på morgonen. Brukar arrangeras någon lördag i slutet av september. 6 etapper och 2 personer per båt och så bytas man av via följebåt. En seglar den andre äter korv och dricker en kopp gott varmt kaffe.

Höststorm i slutet på oktober. 9 korta seglingar med hamburgerpaus i mitten.

Läs mer om vår verksamhet på http://www.ryc.se/

 

HKK-Huvudsta Kanot och Kappseglingsklubb

HKK har lång tradition av Laser Mastersegling och kör race tisdagar från mitten av april till september och här brukar 10-20 Laser delta varje tisdag. Tisdagsracen på Huvudsta består i 5 individuella race på en kryss-läns bana med gate-start. Detta upplägg gör att en misslyckad start kan repareras i följande race och medför intensiva och täta seglingar. Bra träning av båthantering och taktik. Klubbmästerskapet avgörs på en av tisdagsseglingarna och vi anlitar också en coach 1-2 gånger per säsong.  Under oktober seglas en höstserie som avslutas med seglar-pub!! I december kör vi också en Lucia-segling vilken endast ett fåtal gånger stoppats av is. Läs mer om vår verksamhet via  http://www.huvudstakk.se/


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *