TÄVLINGSSÄSONGEN 2021

2020 var ett annorlunda år men vi hoppas alla att 2021 blir lite mer normalt. Vi på ILCA förbundet planerar tillsammans med många klubbar ute i landet för tävlingssäsongen 2021 som vi hoppas blir ett år med massvis av tillfällen att vara med och kappsegla oavsett vilken ambition du har med din segling.

ILCA 4 (Laser 4.7) är en rekommenderad juniorbåt av Svenska Seglarförbundet och är mycket stor internationellt, med många olika mästerskap. Glädjande är att ILCA 4 nu växer rejält också i Sverige.

På samtliga GP kommer det bli en ILCA 4, ILCA 6 och ILCA 7 med separata starter, och SM i ILCA 6 och Standard och Klassmästerskap i ILCA 4 arrangeras under 2021.

I nuläget har vi planerat för nedan seglingar, med tanke på den pågående pandemin kan det komma att ändras, läggas till och dras ifrån seglingar men vår innerliga förhoppning är att det kommer att genomföras enlig plan.

Varmt välkomna till tävlingsåret 2021!

Laser Grand-Prix-serien 2021:

 • GP 1 i Oxelösund 12-13 juni
 • GP2, GKSS, Göteborg, Seglas samtidigt som GKSS skiff regatta 18-19 september (ISAF kval)
 • GP3, inställt
 • GP4, Malmö 3-5 september
 • GP5, KSSS OCR/Saltsjöbaden 2-3 oktober (ISAF kval)

Svenska Mästerskap 2021:

 • SM, Oxelösund 21-22 augusti
 • JSM – Lomma 13-15 augusti
 • Master SM Arkösund 7-8 augusti

Prioriterade mästerskap:

 • 4-12 September; Kieler woche senior, Kiel, Tyskland
 • 26 Juni-3 Juli;  UEM Radial, Kastela, Kroatien
 • 5-11 Juli; Europacup, Warnemünde, Tyskland
 • 22-30 Juli; UVM Radial, Arco, Italien
 • 22-30 Juli; 4.7 EM, Travemünde, Tyskland
 • 13-15 Augusti; JSM, Lomma
 • 18-26 September; Master VM, Barcelona, Spanien

Ett prioriterat mästerskap innebär att ILCA förbundet skickar en coach och står för delar av dennes kostnad för att på så sätt reducera kostnaden för respektive seglare.

Observera dock att det måste vara ett minimum om 5 seglare som anmält sig och betalat anmälningsavgift till respektive mästerskap senast per ordinarie sista anmälningsdatum för att Laserförbundet ska stötta upp med den aktuella summan för coachen. De övriga gemensamma kostnader som uppstår för coach, ribbåtshyra etc. delas per seglare. Seglarna får själva ansvara för att kostnaderna betalas till Coach/ribbhyra etc.  Kostnaderna skall styrkas med kvitton. De kostnader som uppstår för eget boende, mat, ev. båthyra mm står man som seglare själv för.

Övriga Mästerskap

 • Återkommer inom kort
EurILCA
 • Återkommer inkom kort
OS 2020 flyttat till 2021

OS 2020 är planerat till  Tokyo 23 Juli – 8 Augusti 2021

 • Herrar: Laser Standard
 • Damer: Laser Radial

 EM och VM, Kvalregler

Junior/Senior

Kval till EM/VM sker enligt en rullande ranking. Som ranking räknas de 4 senaste GP seglingarna seglade före det datum som står i NOR under punkten ”Entry application & Entry process”. Borträkning av delseglingar sker enligt tävlingsbestämmelserna.

Master

Uttagningen till Master VM grundas på rankingen från Master SM året innan.

För att få delta måste du även ha:


GP-serien

GP-serien är vår nationella serie, som förutom har en egen ranking även utgör uttagning för ILCAs tävlingar typ EM och VM. Seglingarna är öppna för ALLA medlemmar i ILCA förbundet, plus att seglare från andra nationer har rätt att delta.

Laser Grand Prix är en fantastiskt spännande serie regattor för Laserseglare i Sverige. Serien startade redan 1975 och har över åren fostrat och utmanat flera tusen Laserseglare.
Vi vill att serien ska vara den naturliga mötesplatsen för dig som vill kappsegla i din Laser och testa dig mot våra bästa seglare. Här finns gänget som aspirerar på att segla VM och OS, och du hittar också gänget som oftast kanske seglar tävlingar hemma i viken eller regionalt.

För 2021 kommer Grand Prix att innehålla ca 5 spännande regattor

Resultaten räknas samman och slutsegrare koras vid finalen i sista regattan, där priser kommer delas mellan pristagarna i ILCA 7, ILCA 6 herr och dam och ILCA 4

Poängberäkning framgår i vårt tävlingsreglemente.

Gottgörelse; För GP-serien ges ingen gottgörelse däremot kan gottgörelse ges för Sverigerankningen se nedan tävlingsbestämmelser;

Svenska Laserförbundets tävlingsbestämmelser_Rev 1 2019_1_2_20190423_1_1 (1)

 


Europa Cup

Europa Cup är en serie regattor där de absolut bästa möts. För 2021 kommer serien att justeras och vi återkommer med information.


Europa Master Series

The Laser Euro Masters Series is a series of regattas run throughout the year in various stunning venues across Europe. The competition is open to sailors aged at least 35 years, of all Laser rigs (Standard och Radial). Fierce competition on the water paired with a great apres-sail social scene make the Euro Master Series regattas extremely popular events on the European sailing calendar.

Allt om European Maser Series hittar du på http://www.eurilca.eu//euromasters


ISAF World Cup

http://www.sailing.org/worldcup/home.php


Europamästerskap EuroILCA http://www.eurilca.org/

Världsmästerskap ILCA  https://sailing.laserinternational.org/public/site/event-list


ISAF Youth World

http://www.isafyouthworlds.com/home.php

 


ISAF-VM

Seglas vart 4:e år.