Brons till Sverige på Laser Master EM

Oktober 30, 2016 @ 19:01:01 Foto thomtouw.com

image

Förra veckan seglades Laser Master EM i Kroatien och det var strålande väder och vindar som utmanade 27 svenska seglare. Vi har fått ta del av Tomas Nordqvists berättelse om regattan. Tomas seglade mycket bra och åkte hem med ett brons.

”Hejsan, här kommer en liten rapport från Krotatien och ön Hvar.

Hvar är en fantastiskt semesterparadis med hotel, båt och stad inom 100m. Vädret är också med oss, 20-25 grader och mestadels sol så här i slutet på oktober. Vi började med att segla på det yttre banområdet de två första dagarna.

Där bjöds det på stora vågor, 6-8 m/s och strömt. José Doreste från Spanien som bl.a är olympisk guldmedaljör och spansk seglarlegend började bäst med 2 1 1 . Jag hade 4 10 7 när fjärde seglingen skulle börja. Hade bra landmärke på ön Hvar och kom iväg bra 1/3 från läflaggen. Sökte mej åt vänster och plockade något skift på vägen. Leder med 30m vid första märket och drar ifrån mer och mer för att vinna med över 100m.

Tredje dagen blir Doreste diskad för tjuvstart i första och får sin andra gula flagga i andra seglingen för dagen. Dvs han har nu två fullpoängare och behöver ha alla 10 seglingarna genomförda för att kunna räkna bort två. Sista dagen kom vinden på riktigt, den kallas Bora och rasar ner från bergen i nordost.

Dom släpper inte ut oss på vattnet och ingen start får ske efter 15:00. Kl 12 skickar dom ut oss i 6-15 m/s och 30 tradiga skift. Jag spikar första seglingen och behöver nog också spika sista för att kunna slå Doreste sammanlagt. Jag tar starten i lovart och flyger fram. Inser att jag leder och bestämmer mej då för att bevaka på vänstra och högra kanten genom att gå i mitten, det går ju naturligtvis inte.

Vänster kanten får vind och 20 lyft vid land såklart och så var chansen på guldet som bortblåst. Får kämpa för att ta en medalj och är mycket nöjd med bronset. Doreste fick sina 10 seglingar och är en mycket värdig vinnare. Lär man sig av sina misstag kommer jag igen och fixar guldet nästa gång.

176 deltagare från 20 nationer. Sista dagen seglade vi på det inre banområdet.”

För Sverige seglade 27 stycken och deras resultat hittar du på www.lasereuropeanmasters16.com/en/results/results.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *